Tretiu etapu Giro vyhral domáci Paolini

06.05.2013 Celý región

Forio 6. mája (TASR) - Taliansky cyklista Luca Paolini z tímu Kaťuša vyhral pondelňajšiu 3. etapu na 96. ročníku pretekov Giro d'Italia, ktorá viedla zo Sorrento do Marina di Ascea a merala 222 km. Víťaz v čase 5:43:50 hodiny odsunul na druhé miesto o 16 sekúnd Austrálčana Cadela Evansa z BMC Racing, tretieho klasifikovali obhajcu Kanaďana Rydera Hesjedala z tímu Garmin.

V ružovom tričku vymenil Taliana Salvatoreho Puccia práve víťaz etapy Paolini.

Tridsaťšesťročný veterán, ktorý doteraz plnil funkcie domestika, sa odtrhol z čelnej skupiny v zjazde 6 km pred cieľom a doviedol únik do triumfálneho konca. "Nádherný deň. Výhra v etape a ružový dres. V stúpaniach som mal problémy, ale zjazdy viem. Záver som už išiel ako jednodňové klasiky," povedal v cieli víťaz. "Dnes som cítil šancu. Je lepšie držať sa vpredu," citovala agentúra AP kanadského obhajcu Hesjedala.

V utorok je na programe najdlhšia etapa v tomto ročníku, 246 km dlhá trať z Policastro Bussentino do Serra San Bruno, ktorá ponúkne v Južnej Kalábrii pred cieľom 12 km dlhé stúpanie na 905 metrov vysoký Croce Ferrata.

3. etapa, Sorrento - Marina di Ascea, 222 km: 1. Luca Paolini (Tal./Kaťuša) 5:43:50, 2. Cadel Evans (Aust./BMC Racing) +16 s, 3. Ryder Hesjedal (Kan./Garmin), 4. Mauro Santambrogio (Tal./Vini Fantini), 5. Samuel Sanchez (Šp./Euskaltel), 6. Damiano Caruso (Tal./Cannondale), 7. Pieter Weening (Hol./Orica), 8. Bradley Wiggins (V.Brit./Team Sky), 9. Benat Intxausti (Šp./Movistar), 10. Robert Gesink (Hol./Blanco) - všetci rovnaký čas

Priebežné poradie: 1. Paolini 9:04:32, 2. Wiggins, 3. Rigoberto Uran (Kol./Team Sky) - obaja +17, 4. Intxausti +26, 5. Vincenzo Nibali (Tal./Astana), 6. Valerio Agnoli (Tal./Astana) - obaja +31
 

Vyberte región